Изложба на традиционни български килими подрежда в Париж Якоб ван Бейлен. Якоб е от Нидерландия, но живее във Велико Търново от 2010-а година. С гордост разказва пред "Фокус“, че е част от изложението на традиционните родни постели, което е второ в историята на страната ни. Първото е било през далечната 1900-а година, когато изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж. Експозицията ще бъде представена в Българския културен институт в Париж, а идеята идва от неговата директорка Десислава Бинева. Изложбата включва 45 експоната – чипровски, котелски и пиротски /Пирот е бил българска територия до 1878 година/.

Якоб започва да колекционира килими още с пристигането си в България, като идеята идва със заселването му в Котел, където живее в голяма и възрожденска къща. Така, по стара българска традиция, решава да постави по един красив килим във всяка една стая и коридор. Първите си експонати купува от местните, които му ги предоставят с удоволствие. След това започва да си организира и килимарски турове, като пътува през Анадола, Грузия, Армения, Азербайджан и Турция, разбира се.

Днес колекцията му наброява над 900 килима, само 100-ина, от които не са български. Събирал ги е от всички краища на света и казва, че много малка част от тях са от България.

Якоб казва, че обича всичките си килими, но най-много се радва на най-новите.

"Интересен факт е, че вчера добавих към колекцията си още един уникален стар чипровски килим, който намерих в Южна Франция преди месец. Купувам ги от цял свят, защото както ви казах е много трудно да си намериш български килим в България. Получих килима с куриер тук, в Париж, където е изложбата. Той реално е мой от по-малко от два дни и ще го включа в изложбата“, разказва с усмивка нидерландеца.

Допълва и, че най-трудното при съхранението на колекцията му, се оказва опазването на килимите от молци.

Мечтата на Якоб е да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

Изложбата "История в цветове. 350 години българско килимарство“ можете да бъде видяна в Българския културен институт до 14 юни.