Над 250 медици от цялата страна се включиха във второто издание на Sofia Hernia Days, организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА). 

Форумът бе открит от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, а в рамките на отделните сесии бяха засегнати новостите в областта на херниологията.

За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена. Радваме се, че посещаемостта е доста по-висока и сме сигурни, че с всяко следващо издание броят на участниците ще се увеличава, коментираха организаторите.

Целта ни е чрез SofiaHerniaDays да демонстрираме на живо всички иновации в нашата област, да "заразим“ и останалите колеги с нашия ентусиазъм и стремеж към непрестанно усъвършенстване!

Освен богатата лекционна програма, участницитеще имаха уникалната възможност да надникнат в изцяло реновината операционна зала на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология и да общуват директно със специалистите там – иноватори с богат опит. Те наблюдаваха в реално време "Лечение на комплексна вентрална херния с лапароскопска задна компонентна сепарация".

Специален акцент тази година бяха четири уъркшопа. Всеки от присъстващите специалисти имаше възможност да се включи в тях и да работи с:

•Робот DaVinci робот

•Лапароскопски симулатор симбионикс Surgical Science

•Лапароскопски симулатор съвместно на Кarl Storz и Medtronic

•Симулатор за приложение на негативно налягане за лечение на рани