Участничките в тазгодишното издание на конкурса "Девойка Кюстендилска пролет“ се включиха в засаждането на хиляди разноцветни теменужки, предаде репортер на "Фокус“. Началото на инициативата за зацветяването на града стартира от паметника на Димитър Пешев на площад "Велбъжд“.

Кандидатките за новата девойка "Кюстендилска пролет“ засадиха с теменужки пространството около паметния знак, издигнат в чест на един от спасителите на българските евреи.

В инициативата се включиха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и неговият заместник Кристиян Иванчов, както и представители на отдел "Култура и духовно развитие“.

"Акцията е част от подготовката за "Кюстендилска пролет“. В тази акция се включват и самите девойки и аз съм им благодарен. Самите теменужки са дарени от кюстендилски бизнесмени. Целта е да зацветим по-голяма част от градинките в Кюстендил“, каза кметът Огнян Атанасов.

Теменужки ще бъдат засадени на кръговото кръстовище на "Капията“, кръговото кръстовище при улица "Овощарска“, пред сградата на Общината, както и на "Женския мост“. Вече е зацветена градинката при "Чифте баня“. Теменужките ще останат през цялата пролет, а след това ще бъдат заменени с други цветя, които ще са по-устойчиви на летните температури.

"Благодаря, че кюстендилският бизнес се включи активно в кампанията. Благодаря на девойките. Това показва, че те са не само умни и красиви, но и работливи“, коментира още кметът на града.

Кметът припомни, че на 20 март ще се състои изборът на новата девойка "Кюстендилска пролет“. Той покани всички да присъстват на избора, както и на следващия ден – 21 март. Тогава е официалният празник на Кюстендил. Тогава ще се възроди и шествието на лесопарк "Хисарлъка“. Празничните инициативи ще продължат до неделя, включително. Предвидени са много концерти, детски работилници и спортни инициативи.