Хиляди деца, ученици, учители, академични преподаватели, общественици, културни дейци, граждани и гости на Велико Търново се включиха в празничното шествие за Деня на българската азбука, просвета и култура – 24 май, предаде кореспондент на "Фокус“. То тръгна от площад "Велчова завера“ и преди минути приключи пред сградата на Община Велико Търново, където хората бяха посрещнати с кратки представяния на всички училища на старата столица, постиженията на техните учители и ученици.

Йоанна Филипова от Детска градина "Първи юни“ поздрави всички със стихотворението "Златни букви“, като последва химна на светите братя Кирил и Методий.

"Честит празни! Честит Ден на българския дух! Този дух днес всички усетихме най-силно тук – в историческата и духовна столица на България.

Уважаеми учители, дълбок поклон към всичко онова, което правите, за да издигате авторитета на нашия любим град. Вие отваряте вратите на познанието и учите нашите деца да бъдат родолюбиви великотърновци!

Скъпи деца, скъпи млади хора искам да ви благодаря за всички постижения – за наградите, олимпиадите, които печелите. Затова, че издигате Велико Търново не само в България, но и по света, за да бъде столица не само на историята, но и да духовността!

На вас родители, искам да благодаря, че учите децата на родолюбие, да знаят, пазят и обичат българските традиции и обичаи. Продължавайте!

Хора на изкуството, културата, скъпи общественици, благодаря, че вашите творби зареждат нашия дух с много емоции и ни учат да сме обединени в името на едно – да пребъде Велико Търново!

Днес, когато имаме нужда от обединение, искам да ви пожелая да продължаваме да работим заедно, за да пребъде Велико Търново!“, обърна се към всички великотърновци кметът Даниел Панов.

Беше връчена и наградата "24 май“ за настоящата 2023-а година. Неин носител е зрелостничката Даница Христова от ПЕГ "Проф. д-р. Асен Златаров“. Тя завършва профил "Чужди езици“ - френски и английски с пълно отличие.

Участвала е в десетки национални и международни конкурси и е печела редица награди. Беше отслужен и празничен благослов.

Веднага след официалната част пред Община Велико Търново започна и Празничен концерт-спектакъл с участието на ученици от СУ "Емилиян Станев“ и представителния оркестър "Джуниър бенд“.

За финал на програмата, по традиция, е предвиден аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина“, който можете да гледате от площад "Цар Иван Асен I" пред крепостта Царевец.

Луиза ТРАНЧЕВА