Около 4000 души дойдоха в родопското село Широка лъка, за да гледат кукерите на местния празник Песпонеделник, предаде репортер на "Фокус“. 300 кукери огласяха с чанове, тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на празника, който се проведе днес, след двегодишно прекъсване заради пандемията. Паркираните автомобили достигаха почти до съседното село Стойките.

Кметът на Смолян Николай Мелемов откри кукерския празник. Пред хилядите гости, той заяви, че Широка лъка е  едно от най-разпознаваемите села в България. А днес ни е събрал стародавният обичай на българските маскарадни игри, наречен Песпонеделник. Смисълът на днешния празник е във веселието и забавата, но преди всичко е в наследената традиция, която осмисляме като памет на рода и като културна ценност, посочи кметът. Той поздрави всички кукери като каза, че те са част от българската фолклорна традиция – нейни изразители и пазители. А на присъстващите пожела много емоции, настроение и добри спомени.

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още пет  кукерски състави от селата Големо Бучино /Пернишко/, Церово /Пазарджишко/, Бегунци /Карловско/ , Изгрев /Благоевградско/ и Турия /Старозагорско/.

Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.

На зрелищния  маскарад присъстваха и  областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, директорката на НУФИ "Широка лъка“ Стоянка Тенова и Ралица Базайтова, гл. експерт в културното министерство.

Оркестър “ПИМ" с ръководител Тинчо Севдалинов свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.

Организатори на Песпонеделник са Община Смолян, кметство Широка лъка, НЧ "Екзарх Стефан -1872“. 

В организацията на празника се включиха и много спонсори.