Регионалният природонаучен музей в Пловдив официално откри новата зала "Динозаври". Експозицията съдържа девет макета от осем вида праисторически животни, като е пресъздаден пейзаж от ранната креда. Така се създава реалистична среда, в която да се потопят посетители, разказа за "Фокус" директорът на музея Огнян Тодоров.

Създаването на новата експозиция е резултат от тежък петгодишен труд. Акцент в експозицията е 7-метров Тиранозавър рекс, има също Трицератопс, четириметров Птеродактил и Стегозавър. Всички модели са аниматроник, движат се и издават звуци и така създават реалистична атмосфера. Посетителите имат пряк достъп до видео стените, могат да извикат динозавъра до себе си, а едновременно с това излиза и кратка информация за всеки вид. В следващата година предстои да се закупят още един или два модела. 

Свързването на праисторическата зала с останалата част на музея е чрез витрина с десет вида динозаври, два вида яйца, скелет на птерозавър. Артефактите са събирани от цял свят и са със сертификат за качество. Един зъб, който струва около 2000 евро, е от Великобритания, а от Индонезия е доставен оригинален скелет.

За посетителите е организирано кръгово движение, за да разгледат всички експонати, а целта е децата да излязат с усмивка и да дойдат отново, каза Тодоров.

Директорът изрази искрени благодарности за добрата комуникация с община Пловдив и сподели, че новата експозиция е резултат от подкрепата на заместник-кмет
а по култура Пламен Панов и общината. 

"Искам да изкажа признателност и благодарност на Регионалния природонаучен музей и г-н Тодоров, защото в Пловдив имаме световна и бързоразвиваща се институция. Това е причината всеки уикенд музеят да посреща над 2000 деца. Искахме музеят да стане модерен, но и с образователен елемент и поискахме директорът да намери колкото се може повече автентични артефакти, което е практика и в други музеи в Европа" - каза Панов.

Заместник-кметът похвали всички музеи в Пловдив за динамичната им работа. 

През 2023 г. Регионалният природонаучен музей ще стане първият зелен музей в Пловдив. Планирано е в общинския бюджет да бъдат заложени средства за изграждане на фотоволтаична инсталация.