Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на революционера и неговата чета.

Кметът Калин Каменов приветства присъстващите с думите: "Преди 148 години Христо Ботев и четата му стъпват на козлодуйския бряг, целуват българската земя, прекръстват се и тръгват към своята гибел, в името на нашата свобода. Днес трябва да бъдем много повече вярващи и да не забравяме, че всеки ден може да бъде урок. Скъпи родители, възпитавайте Вашите деца в дух на родолюбие. Всеки от нас може да бъде съвременния будител, да води обществото и да бъде пример. Крайно време е ние, политиците, да покажем, че сме достатъчно мъдри и можем да се вслушваме в градивната критика на обществото. Само, когато го направим, ще сме достойни наследници на нашите предци. Дълбок поклон пред загиналите за нашата свобода! Да живее България".

Ботевите поклонници бяха поздравени от заместник-председателя на Народно събрание - Росица Кирова. “Походниците са пример за сплотеност и взаимно уважение. От тях може да научим много. Нека бъдем достойни за пътя, който ни завеща поета и революционер. Дълбок поклон пред загиналите за свободата на България" - добави още Росица Кирова.

Министър-председателят Димитър Главчев призова присъстващите да носят България в сърцето си.

Ръководителят на Националния поход - Евгени Филипов рапортува пред кмета Калин Каменов и министър-председателя - Димитър Главчев.

Молебен за България бе отслужен от викария на Софийска Света Митрополия, в съслужение с духовници от Врачанската епархия.

Пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев, бяха поднесени венци и цветя.

По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.

На събитието присъстваха още: народни представители, евродепутати, председателят на Общинския съвет общински съветници, областният управител, подполковник Симеон Гаджев, ръководният екип на местната администрация, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.