Сдружение "Евро Адванс“ организира "Хибриден фестивал на мисловните игри: преосмисляне на културни пространства“, съобщиха от сдружението. Събитието, което е първо по рода си за страната, ще се проведе в Литературен клуб "Перото“ в София днес, с начало 10:00. Организирано е в две части – след дискусия за ползите от обучението по шахмат ще следва спортно-игрова част с шахматен сеанс на едновременна игра, демонстрация на мисловни игри (Го, шашки, реверси, шах 960 и други) и игра срещу една от най-добрите компютърни програми в света.

Целта на фестивала е да популяризира шахмата и мисловните игри, насърчавайки здравословен начин на живот и социализация, както и да покаже иновативни начини за оптимизиране на публичните пространства, в контекста на пандемията от коронавирус и Европейската година на младежта.

Първата част включва дискусия между представители от сферите на образованието, спорта, местната администрация и шахмата. Там ще се запознаете с нови перспективи за използването на обществени градски пространства за спорт и интелектуални игри, както и с ползите от практикуването им през целия живот.

Във втората част ще могат на практика те да се тестват. Деца, младежи и известни личности ще вземат участие на място и виртуално в шахматен сеанс на едновременна игра.

Интригуващи изненади очакват и останалите гости на събитието. Те ще могат да премерят сили срещу най-силната българска шахматна програма "Багатур“, както и да поиграят на други мисловни игри, а именно безплатни Android приложения на тема шах, математика, лабиринти с динозаври, Stroop ефект. Създателят им Красимир Топчийски ще е на място, за да отговори на въпроси относно програмирането на игри и технологиите.

Присъстващите ще се запознаят и с други мисловни игри като Го, шашки, реверси, шах 960. Ще можете да поиграете и да се снимате с градински шах с големи фигури.

Проект "Хибриден фестивал на мисловните игри: преосмисляне на културни пространства“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма "Европа“ 2022 от Сдружение "Евро Адванс“ - бенефициент, в партньорство с Фондация "Арт Спорт Талант“, Първа английска езикова гимназия и Район "Лозенец“.