Проблем със сигурността в София има и тази тема се омаловажава от кмета Васил Терзиев. Това заяви в ефира на БНТ Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

"Когато се смени профилът на един бежански център, какъвто е бил този в "Овча купел", ние трябва да повдигнем този въпрос, защото утре може да възникне много по-страшен конфликт. Искаме да знаем какви мерки са необходими, за да се избегне подобна ситуация. Затова искахме и кметът на София Васил Терзиев да каже какви мерки за безопасност се вземат", добави Хекимян.

Разрази се спор между общинските съветници от ГЕРБ Антон Хекимян и от ПП-ДБ-Спаси София Бонка Василева, а в основата на това беше въпросът - каква  опасност за София са мигрантите. Беше разгледан и въпросът за "гражданския протест" в "Овча купел", който Хекимян опита да го представи за такъв, но Василева го попита кой го организира и че дори един от говорещите пред медиите там е бил номер 17 в листата за общински съветници на ГЕРБ в София.

"Граждани са, да, но на първо място са политически лица", подчерта Бонка Василева.

Както е известно в СОС набелязаха допълнителни мерки за сигурността в столицата.

"Решихме един милион повече средства в бюджета, които да се инвестират в охранителни средства, камери", допълни Бонка Василева, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

Според Антон Хекимян обаче тези пари ще бъдат разпределени по други пера. 

Василева подчерта, че 3800 камери има за следене за сигурност, но 400 от тях са извън строя, като заяви, че това е наследено от предишното управление.

"Смятаме, че в бюджета за София за 2024 година има големи липси, заяви Хекимян, според когото нямало нови политики в този бюджет, а "преповтаряне на политиките на Йорданка Фандъкова". 

"Трябваше да бъдат заложени неща като зам.-кмет на сигурността много по-отдавна, още когато Васил Терзиев идваше с думите, че има подготвен екип", подчерта Хекимян.