Хасково подкрепя кампанията за превенция и борба с инсулта по повод 29 октомври - Световен ден на инсулта, съобщават от Общината. На този ден светът показва съпричастност към всички хора, които са пострадали или се борят с инсулта и насочва вниманието към ключови фактори за инсулта и неговото предотвратяване. Един от начините за това е в градовете по целия свят да се осветяват сгради в пурпурно син цвят, за да се привлече вниманието на хората към този обществен бич. Според Световната организация по инсулт, 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си! Той е и причина № 1 за инвалидизация и смърт в България.

Всеки ден някой от нас губи майка или татко, а децата ни - любима баба или дядо.

Но инсултът е лечим, ако се реагира навреме. За да знаят как да си помагат хората, трябва да се изостри вниманието на обществото към инсулта, като напр. разпознаване на симптомите и правилна реакция в случай на спешност.

На 29 октомври в Хасково, Камбанарията до Монумента на Света Богородица с Младенеца в парк Ямача ще блесне в пурпурно синьо и така община Хасково ще участва в отбелязването на световния ден за борба с инсулта. Целта на тази активност е да се повиши вниманието и здравната култура на хората в Хасково и региона по жизненоважната тема за инсулта.

Когато някой получи инсулт, всяка изминала секунда е решаваща.

Тъй като мозъчната тъкан и милиони неврони започват да изчезват, времето не може да бъде по-ценно. Честотата на инсултите нараства значително с възрастта, но над 60% от инсултите се случват при хора на възраст под 70 години, а 16% се случват при хора под 50 години.

Осветяването на Камбанарията е символ на загриженост към местната общност да повиши осведомеността си за признаците на инсулт и ползите от навременния достъп до спешна медицинска помощ.