С тържествена церемония и празничен концерт Община Хасково отбеляза 111 години от превземането на "непревземаемата" Одринска крепост през 1913 г. и Деня на Тракия в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на свободна България.

Пред паметника на славния Десети Родопски пехотен полк в Хасково венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител Митко Петров, заместник – кметовете на Хасково Мария Вълчева и Динко Тенев, секретарят на Община Хасково Пламен Лечев, представители на командването на Военно формирование 52 740 Хасково, офицери от запаса и резерва, общински съветници, представители на патриотични организации, граждани.

Слово за мъченическата съдба на тракийските българи произнесе д-р Веселина Узунова от РИМ- Хасково. Тя цитира и писма на войници от Десети Родопски пехотен полк, които свидетелстват за твърдостта и героизма на българите в битката за Одрин. За ролята на Десети Родопски пехотен полк през паметните 1912-1913 години слово произнесе о.з. бригаден генерал Янко Янев - председател на Областен съвет на СОСЗР – Пловдив.

Специално за Деня на Тракия и Десети Родопски пехотен полк в ритуала участва Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Програмата завърши с музика, излязла от дълбините на българската душа с изпълнения на Гайдарска школа с ръководител Филип Филипов, ансамбъл "Южняче“ с ръководител Галина Щерева и Народен оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.