На 23 и 24 юни ще се проведе второ издание на Хакатон "Дигитална Стара Загора“ за ученици 8-11 клас от училищата в региона, предаде репортер на "Фокус". Организатор е Сдружение IT Стара Загора, a домакин отново е ПГ по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански". Хакатонът е част от програмата на първия по рода си технологичен фестивал Zara Tech Spring.

Това е уникален формат, по време на който младежите могат да се обединят и да открият силата на колективната работа и критичното мислене. Насочен е не само към ученици с интереси в информационните технологии, но към такива, които искат да се развиват в сферата на дизайна, маркетинга, бизнес и предприемачество.

Тази година темата на Хакатона е "Дигитална Стара Загора“. С помощта на технологиите, ще се търсят решения за популяризиране на събитията, които се случват в Стара Загора, но по една или друга причина малко хора разбират за тях и организаторите често не успяват да достигат до потенциалните посетители.

Учениците ще бъдат разделени на отбори и ще се изправят пред предизвикателството да излязат от зоната си на комфорт, да работят по реален проблем и да подобрят уменията си за работа в екип. Ще участват в дискусии, ще развиват своето креативно мислене и ще представят смели идеи в динамична екипна работа. Хакатонът ще стартира на 23 юни в 15 часа, когато ще бъде официалното откриване. По време на него специалисти от бизнеса ще разкажат повече за проблема и казуса, който трябва да се разреши.

Същинската част ще се състои на 24 юни, когато в рамките на деня екипите ще работят по своята идея, която ще презентират пред жури. Най-добрите предложения ще получат подкрепа за реализирането си и допълнителни награди.

Всички, които имат интерес, могат да се регистрират тук

Рени АТАНАСОВА