Кметът Стефан Радев даде старт на Юнашките игри и Рекорда на "Хайдушката пътека" от станалата традиционна "Хайдушка среща". Мероприятието се организира от фондация"Стария бряст ", с подкрепата на Община Сливен, която тази година осигурява наградите за победителите. 

Кметът поздрави организаторите за упоритостта, с която следват целите си, пазят традициите и заразяват с идеите си младите хора. 

"Всички участници в юнашките игри днес и в проведените до сега състезания през годините, пресъздават моменти от миналото, когато силата и мъжеството са спасявали човешки животи. Пожелавам успех и нека най- добрият победи", каза кметът. 

Осмото издание на спортната надпревара включва изкачване на "Хайдушката пътека“ с мях с вино и поставяне на рекорд за най-бързо изкачване. Стартираха 30 участника.

Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода  Хаджи Димитър – 10 май. Започва с изкачване на "Хайдушката пътека“ с мях вино, 43 литра, подвиг на легендарния войвода през 1862 година.

През 2015 г. Фондация "Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии.  То се организира всяка година на територията на природен парк "Сините камъни“, където се намират местността Карандила и "Хайдушката пътека“.

И тази година участниците трябва да изкачат разстоянието от началото до края на "Хайдушката пътека“, носейки тежестта без чужда помощ и помощни средства. На Слънчева поляна, Карандила, следват юнашки игри – борба, хвърляне на грамаден камък, хвърляне на нож по мишена и хайдушка трапеза за всички участници.

Събиране, инструктаж и стартът за участниците в изкачването с мях с вино ще бъде даден в 9 ч., в началото на "Хайдушката пътека“. На същото място, малко по-рано, от 8.45 ч., ще бъде даден стартът за желаещите да се включат в поставянето на рекорд за най-бързо изкачване на "Хайдушката пътека“.