В периода 28-ми септември – 01-ви Октомври 2023 г., на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град на Пловдив, СНЦ "Филибелийски майсторлъци“ организира второто издание на събитието "Гурмето под тепето“. Форматът е продължение първото издание, както и на последователните усилия на община Пловдив и туристическия бранш за насърчаване на туристчиеския поток към града, популяризирането местната кухня и преоткриването на алтернативни локации за провеждане на събития.

В рамките на второто издание на фестивала, на пловдивчани и гости на града ще бъдат представени приготвени на BBQ традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион на Родопа планина, Интересно подготвени гофретени хотдоци, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и др. Любителите на сладките изкушения, ще се насладят на авторски шоколади и невероятни кремове от ядки, както и на техните пленителни комбинации. Желаещите да се освежат ще имат на разположение безбройни варианти на кафета, латета, невероятни домашни лимонади и винени коктейли.

Откриването ще бъде в петък на 29.09. от 18:00, а за доброто настроение на всички гостите ще се погрижиха в петък от 19:00 музикантите от БИГ Бенд – Пловдив, а в събота от 19:00 трио Солмейт.

Настоящето второ издание ще заложи в себе си тематиката на една от най-старите обработени храни за човечеството, а именно хляба и печивата. Освен всичко представено през първото издание, ще надградим с типичните пловдивски хлябове и печива, закуски и тестени изкушения. В събота от 12:00 часа ще има демонстрация за замесването и изпичането на пловдивски хлябове, от които всеки ще може да опита.

Събитието "Гурмето под тепето“ е част от Годишната програма за развитие на туризма за 2023 г.