Жителите на балчишкото село Гурково канят в утрешния празничен 8 март на  "Бурканъ фестъ", предаде репортер на "Фокус". Както показва самото име на събитието, което започва в 12:00 часа, това е конкурс за най-вкусна и в най-красив вид представена домашна зимнина - традиция, която българите пазят и предават от поколение на поколение от много години.

Въпреки, че сега в търговската мрежа може да се намери всичко в различни вариации, целогодишно, домашно приготвената храна за зимата носи очарованието на нещо вкусно, направено с много любов и старание, което напомня за нашето щастливо детство, за гостуването при баба и дядо на село.

В надпреварата могат да вземат участие всякакви желета, мармалади, конфитюри, компоти, туршии, нектари или сокове, без това да изчерпва възможностите за зимнина, която сръчните и трудолюбиви женски ръце са сътворили. "Сред наградите за труда на дамите са капачки и затварачки, фиксове и миксове, буркани и целофани", посочва организаторът - Народно читалище "Свобода-1897 г.".

Победителите ще бъдат определени чрез гласуване от всички присъстващи, а вота ще се подава анонимно в трилитров буркан. Участниците в конкурса са поканени да предадат своите шедьоври днес - 7 март, в НЧ“Свобода-1897 г.“ в с. Гурково.

Читалището ще осигури за празника, който кметството инициира, и празничната музикална програма с DJ и оркестър с реверанс към различните поколения, които предпочитат различни музикални стилове, но всички похапват и приготвят все още зимнина.

Жулиета НИКОЛОВА