Нашето виждане е, че не се ли възстанови икономиката в страната като цяло, бъдеще за България няма. Това каза в Благоевград организационният секретар на Българската социалистическа партия Борислав Гуцанов, предаде репортер на "Фокус". "Това разрушаване през последните 35 години е пагубно за страната ни", каза още той на пресконференция след провелата се отчетно-изборна конференция на Общинската организация на БСП в Благоевград. 

"Енергетиката е последната останала част от икономиката на България, която все още има някакъв шанс да бъде като гръбнак за оцеляването и бъдещото развитие на страната ни", коментира Гуцанов.

Той определи като национално предателство това, което са направили от сглобката, а именно да започне изграждането на 7 и 8 блок на атомната централа по американска технология ЕПИ 1000, която ще струва около 30 млрд. долара, а се отказваме от Белене, която ще струва 5 млрд. евро.

"Да виждате една разлика между 5 млрд. и 30 млрд.? По тази технология има един единствен блок, който работи в света", допълни Гуцанов.

Според него България от износител на електричество, от това срамно управление през последните 9 месеца, се е превърнала във вносител и то от Северна Македония.

"Това, на което в момента сме свидетели е пълно безумие. Това мнозинство буквално се отказва от суверенитет на страната ни. Със споразумение, което вече е ратифицирано от Народното събрание и подписано от Денков като министър-председател и от правителството на САЩ - те ще бъдат тези, които включително ще изберат кои да бъдат изпълнителите на проекта за 7 и 8 блок. Вие чували ли сте такова нещо? - чужда държава да казва какво трябва да се случи като строителство в страната ни", каза Гуцанов. 

Той отбеляза, че отново в областта на енергетиката, хората от разглобяващата се сглобка са вкарали закон, че ще може да се дава разрешително за строеж на ядрени блокове на фаза идеен проект.

"Такъв слугинаж не помня да се е случвал. Трите основни думи на това управление са: некомпетентност, слугинаж и арогантност в тяхното поведение. Нямало е такова чудо да е сполетявало България и да минава по този опустошителен начин през страната ни.

Гуцанов подчерта, че БСП са останали единствените, които защитават други виждания за развитието на България, затова са трън в очите на много хора.

По отношение на това дали в България ще има предсрочни избори, той изрази надежда, че такива ще има.

"Това не са преговори, това са пазарлъци. Пред лицето на цяла една нация ти по този брутален, вулгарен начин да се държиш с хората, само заради това нещо тези хора трябва да бъдат изметени от политическото пространство в България", коментира още той.