Двадесет и втория Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино ще се проведе на 1, 2 и 3 септември 2023 г. Това съобщи за "Фокус“ кметът на родопския град, Боян Кехайов. "Много са желаещите, които искат да посетят тазгодишния фестивал в Неделино. Засега заявките и запитванията са от Колумбия, Италия, Корея, Гвинея, Черна гора, Турция, Гърция, Албания, Полша, Сърбия, Хърватия, Молдова и Алжир. Подадени са 13 заявки към момента, като са ни предоставили и информация с какъв числен състав могат да присъстват, за да преценим дали можем да поемем тяхното настаняване и придвижването на част от групите от летището в София. Сега сме на етап, в който обсъждаме кои групи да бъдат поканени за участие тази година, в зависимост от нашите възможности. Започваме да разработваме и сценарий за откриването на Фолклорния фестивал, както и самата програма. В началото на месец май ще бъдат изпратени покани и до всички читалища в страната за подаване на заявки и участие в надпреварата, защото фестивалът има конкурсен характер. До месец август ще бъде изготвена и програмата за представянето на участващите състави. Съгласно статута, всеки от тях ще има определено време за изява и те трябва да се придържат стриктно към програмата, тъй като участниците са много и трябва да се спазва ред“, поясни Кехайов.

Той допълни, че Общинския съвет в Неделино, ще има сесия, на която ще бъде променен и част от статута, защото в Министерството на културата има нови изисквания по отношение на провеждането на патронажа на такива национални фолклорни фестивали. Документацията ще се приведе в съответствие с изискванията на Министерството на културата, уточни кмета.

"Интересът към фестивала в Неделино е голям, защото ние излязохме от пределите на страната и континента и записалите се от Африка, Америка и Азия и ще бъдат поканени разнообразни участници. Групите от Мексико и Индия, които през миналата година участваха, имат желание да присъстват и тази година, и да станат традиционни гости на нашия фестивал“, каза още Боян Кехайов.

Нели ГЕРГЬОВСКА