Регионална група за взаимопомощ на хора с инсулт създадоха във Велико Търново. Инициативата е на Община велико Търново и Асоциация за инсулт и афазия, предаде кореспондент на "Фокус". Всеки, който се е сблъскал със заболяването - било то като пациент или като близък на пациент, може да се регистрира в специалната група - stroke.bg.velikotarnovo.help.

Подобни структури функционират в още 27 населени места у нас - във всички областни административни центрове.

"В тях хората могат да поставят въпроси към институциите, медицински и други експерти. Ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами. Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно", обясни Росица Димитрова, директор Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в местната администрация.

През 2021-а в областта са регистрирани 969 случая на мозъчносъдови болести или 3% от всички хоспитализирани в региона пациенти. Смъртността при инсулт в България е 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

Наша проверка в центъра на Велико Търново показа, че повечето хора, които срещнахме казват, че знаят какво е инсулт, но и не и какви са начините за превенция. Всички се обединиха около мнението, че трябва повече да се говори за това заболяване.

"Хората трябва да знаят първо, че един от основните рискови фактори - високото кръвно налягане не бива да се подценява и трябва да се лекува, а това е лесно в днешно време. Сърдечно-съдови заболявания, аритмията може да бъде също сериозен рисков фактор. Всички други постулати за неправилния живот важат, разбира се. Хубавото е, че инсултът е различим и предотвратим. И просто, разпознавайки симптомите, действайки правилно и бързо, ние можем да спасим човешки живот и най-вече да предпазим един човек от инвалидизация", казва Дорина Добрева, председател на асоциацията за Инсулт и Афазия.

Луиза ТРАНЧЕВА