Гробници от Средновековието бяха открити при изкопни дейности край Неделино. Това съобщи за Агенция "Фокус“ кметът на града, Боян Кехайов. "Вчера при изкопни дейности с тежка техника за направата на селскостопански водоем от частни лица на около 1 км от града, е установено наличието на гробове. Те са изградени от камъни отстрани и покрити с масивни каменни плочи. Открити са четири гроба, от които три са на възрастни хора, а един е на дете. В тях се виждат останки от черепи и кости“, поясни Кехайов.

Хората, натъкнали се на находката, веднага са се обадили на кмета, за да го уведомят за откритието, а той от своя страна е информирал полицията и Регионалния исторически музей в Смолян. Днес в Неделино вече е екип от музея, начело с археолога Дамян Дамянов. Те са извършили заснемане на координатните системи в землищата, в които са открити старите гробове. Извършен е първоначален оглед на гробовете и в тях са открити един пръстен и монета, които ще бъдат дадени на лаборатория, за да се датират, но най-вероятно датират от периода 11 – 14 век, посочи кметът на Неделино.

"Предстои да направят искане за провеждане на археологически проучвания на терена, тъй като това е самото начало на най-вероятно акропол или гробищен комплекс от Средновековието. Откритите гробове са покрити с около 1 метър пръст и само началните отвори се виждат. Това представлява интерес за археолозите и ще направят всичко възможно, за да издействат финансиране и да се извърши по-нататъшно проучване на обекта“, каза още Боян Кехайов.

Нели ГЕРГЬОВСКА