Близо 40 активисти и доброволци на "Грийнпийс" взеха участие в светлинна акция срещу енергийната бедност в България. Нейната цел бе да насочи вниманието към растящия брой на енергийно бедните в страната, както и към липсата на системни, дългосрочни решения за справяне с проблема. Събитието се проведе вчера в сърцето на стария град на Пловдив – Античния театър, а повод за инициативата е Международната седмица за борба с енергийната бедност, съобщиха от пресцентъра на "Грийнпийс".

Активистите мотивират действията си с данни от Агенцията за социално подпомагане, според които през настоящия отоплителен сезон за първи път преминаваме прага от 200 милиона лева, изплатени като целеви помощи за отопление на над 365 хиляди домакинства. 

"Отправихме запитване към Агенцията и установихме, че парите за подпомагане се увеличават и през този отоплителен сезон. Това трябваше да бъде сума, инвестирана в системни решения за справяне с енергийната бедност – възобновяеми източници, мерки за енергийна ефективност, енергийни общности. Всяка година обаче управляващите избират да раздават стотици милиони левове помощи, а тези пари изчезват като мръсен дим в комина.

Хората, които ги получават, са не просто енергийно бедни, те са заложници на една неефективна и нереформирана система. Ето защо настояваме подкрепата за енергийно бедните домакинства да бъде насочена към устойчиви и дълготрайни решения за повишаване на енергийната ефективност и използване на чиста възобновяема енергия", коментира Балин Балинов, координатор на кампания "Енергийни решения" в "Грийнпийс" – България.

Активистите избират за акцията си именно Пловдив, тъй като областта е една от тези с най-много издадени заповеди за отпускане на целева помощ за отопление. Следват я Благоевград, Плевен, Враца и София.

"Решихме да отправим посланието си от Пловдив, защото градът има огромен неизползван потенциал. Покривите на стотици общински сгради пустеят, а могат да се превърнат в соларни централи и да произвеждат енергия за собствени нужди, както и да даряват излишъка на нуждаещите се енергийно бедни домакинства. Такава е ситуацията във всички български общини. Покривите на училища, читалища, болници и администрация могат да бъдат оползотворени ефективно. Нужна е само воля от страна на властите. Ние обаче продължаваме да наливаме пари в изкопаеми и твърди горива, с което каним енергийната бедност във все повече домове", коментира още Балин Балинов.

"Грийнпийс" напомня, че по данни на Евростат от края на миналата година страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой на домакинствата, които не могат да си позволят адекватно отопление, а стотици хиляди не могат да покрият сметките си за електроенергия. В същото време в България все още липсва дефиниция какво точно означава "енергийна бедност", което спъва приемането на адекватни мерки за подпомагане на нуждаещите се.