Аз ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът реши, че резултатите от изборите са законосъобразни. Това каза Ваня Григоров на брифинг пред журналисти, предаде репортер на “Фокус".

"Ние водим в 13 от 24 района в София. Това са всички големи жилищни райони. Дадохме надежда на много хора за това, че София може да бъде различна и до последно ще се борим за всеки глас, за нас всеки софиянец е важен. Свободата е на една ръка разстояние", заяви тя.

"На първия тур успяхме да се преборим с едната коалиция със сглобката, малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката. Срещу нас беше впрегнат целият властови, финансов, управленски, включително технически ресурс, с който разполага сглобката в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС", бе категорична бе Григорова.

"Върнахме надеждата на софиянци и нямаме право да спрем дотук и да се откажем. Ще водим битка за всеки един глас. Няма да позволим победата да ни бъде открадната", каза от своя страна председателят на БСП - София Иван Таков и продължи:

"За един месец успяхме да объркаме сметките. Обединението вляво е успешен проект. Вижда се, че тази линия е правилата линия на обединение. Широкото ляво не позволи да разпръскват гласове и успяхме да консолидираме всеки ляв вот и не само в столицата. Подкрепата ни задължава да направим това и имаме достатъчно да оспорим крайния резултат от изборите и ще го направим спрямо Изборния кодекс".

По думите му Васил Терзиев трябва горещо да благодари на “Възраждане" за резултата си.

Ваня Григорова припомни за записа от националния съвет на ПП, който бившият депутат Радостин Василев представи пред медиите.

"Получаваме сигнали за груби намеси в изборния процес. Няма да търсим нерегламентирана помощ, а ще използваме демократичния процес. Ще покажем доказателства и свидетелства на хора, за да са сигурни избирателите, че сме направили всичко възможно да защитим техния вот", уточни тя и даде думата на Благовест Кирилов, бивш зам.-министър на електронното управление. 

"Имаме нарушаване на доверието на изборния процес. На първо място машините са удостоверени неправомерно. В нарушение сме на Изборния кодекс, получихме сигнали за машини, които разпечатват разписка, но хешкодът е размазан", обясни Кирилов.

Според него много хора са получили само една разписка, а не две, макар да са гласували два пъти. Няма контрол върху ръчното нанасяне на протоколите и показа протокол, върху който на страницата за кандидатите няма нанесени резултати. Този протокол отива в ОИК за обработка. "Не е сложно да се променят цифрите в тях", показа Кирилов, като промени броя на гласуващите в произволен протокол, който отвори в сайта на ОИК.

Иван Таков поясни, че БСП-София няма да настоява за касиране на вота, а за оспорване. Според втората политическа сила в София има основания да се смята, че резултатите са различни. 

"Ние говорим за оспорване, а не за касиране на изборите. Има сериозни съмнение, че изборните резултати мога да бъдат различни. Съмняваме се в достоверността на тези 5000 гласа разлика. Не водим разговори с никого. Нашата битка е за кмет на София. В СОС какво ще се случва е отделен въпрос. Не водим битка срещу машините или срещу Изборния кодекс, а показваме проблем и поставяме под въпрос достоверността на резултата от балотажа", каза Таков.

"Важно е да предприемем законовите стъпки, за да гарантираме вота на софиянци. Имаме време да реагираме и първо ще направим. Дали ще бъда председател на СОС не стои на дневен ред. Както аз не съм в дневния ред на ПП-ДБ, така и те не стоят в моя", бе категорична Григорова и допълни:

"Те са хората на дюкяните. Надявам се Васил Терзиев да е разбрал, че концесионирането не е добро решение за развитието на столицата. "Той не пожела и не събра кураж да се изправи пред мен на балотаж", припомни тя отказът на Терзиев да се яви на дебат в последните дни от предизборната кампания.

Григорова коментира и спекуалциите за това, че ще се опита да заеме лидерската позиция в БСП:

"Опасенията дойдоха от страна на моите опоненти. Не се спряха пред нищо за да ме компрометират. Не съм член на БСП и няма как да оглавя партията. Успокойте се! На дневен ред е София", заяви тя.

Ваня Григорова обяви, че ще влезе като общински съветник в СОС и независимо в какво качество, ще прави това, което е заявявала през цялото време на кампанията.

"И към момента съм лицето, което обединява левите формации на столично ниво, но това се случи благодарение на Иван Таков. Какво ще се случи занапред не можем да кажем. Но в СОС с цялостната политика, която ще водим е ясно, че няма как да има ляво без нас, а лявото има нужда от обединение", заключи тя.