Русе е домакин на Green Rock Fest, който за 14-а година ще даде възможност на младежки рок групи да споделят една сцена с нашумели представители на жанра, съобщиха от Общината.

Специален гост ще бъде любимата на поколения група "Фактор“ с хитовете си "Приятели“, "Главната улица“ и много други.

Световноизвестният български музикант Николо Коцев и група "Кикимора“ ще свирят във втората вечер на фестивала, като към тях ще се присъедини и Дуги Уайт, познат на рок феновете като вокал на "Рейнбоу“ и "Райзинг Форс“ на Ингви Малмстийн и настоящ фронтмен на американската хеви метъл група "Алкатраз“.

Заедно с тях на сцената ще се явят и русенците от "Slipstream“ и "Fizzy Grapes“, софийската банда "Imbecile“, която ще придаде твърди нотки в първия фестивален ден, група "Абстракт“ от Тутракан, ръководена от обичания русенски китарист Диан Максимов, и силистренците от "Графит“ - група, сформирана от верния приятел на фестивала и радетел на рок музиката в България Иван Неделчев.

Две супергрупи от талантливи младежи от цяла България ще дебютират през втората вечер на фестивала. Те са част от експерименталния проект "Green Rock Fest Incubator“ на сдружение "Грийн рок фест“ – Русе, който беше подкрепен от Национален фонд "Култура“.

След селекция от множество кандидати, последвана от 4-месечно онлайн обучение и уточняване на репертоар, двете групи - "Unity“ и "Distracted“, ще се явят на сцената на Green Rock Fest. Младежите се събраха на живо за пръв път на 7 септември и очароваха своите ментори с таланта и желанието си да изпълнят любимата си музика пред голямата публика на фестивала в Русе.

Green Rock Fest е създаден през 2009 г. и традиционно се подкрепя от Община Русе.

Тазгодишното издание се осъществява по инициатива на сдружение "Грийн рок фест“ – Русе с финансовата подкрепа на Общината, Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ и със съдействието на MG Travel, Witte Automotive, ВиК- Русе, "Експрес Сервиз“ ООД, "Мегахим“ АД, УМБАЛ "Медика“, Хускварна, "Нетуъркс България“ ЕООД, "Престиж-92“ ЕООД, "Проксима-3“ ЕООД, "Скални материали“ АД, "Строител“ ООД, “Атанасов и Ко" ООД, Ротари клуб Русе, “Трифонов и синове“ ООД, "Party Group Entertainment, "Софтуерна компания“ ЕООД, фондация "Фабрика за успешно бъдеще“, НУИ "Професор Веселин Стоянов“.