Граждани са подали сигнал до РИОСВ като физически лица за взривовете в подножието на Бунарджика на улица "Данаил Николаев" още в деня, в който са научили за тях - 10 февруари, научи "Фокус".

Информацията за това вече съобщихме преди няколко дни. Според данни от Община Пловдив действията са законни, а на въпросния терен до бившата винарна е предвидено да се изгради жилищен комплекс с 240 апартамента.

Ето какво гласи информацията, която са публикували във фейсбук подалите до екоинспекцията пловдичани:

РИОСВ ни уведомиха, че са ходили на място, но тъй като имотът не попада в границите на защитената територия Бунарджик, са дали предписание единствено за минимизиране на запрашването. За обекта има издадено разрешение за строителство и въпросните взривни дейности са съгласувани с МВР. МВР следят за безопастността по извършваните процедури.

Издаването на разрешителното за строеж е изцяло в ресора на кмета и главния архитект на града. Одобряването на ПУП-овете също, тъй като тук не става въпрос за общинска инфраструктура или общински терени.

За пореден път обръщаме внимание върху факта, че на поста главен архитект на Пловдив стои човек, който не е печелил конкурс за такъв. Решението да се позволи изникването на толкова огромна сграда на толкова неподходящо място е негово.

Но ако го попитате - всичко е законно. Както беше законно бутането на тютюневи складове, както е законно да изникват небостъргачи на мястото на Захарна фабрика и така нататък.