Консенсус по проблема с дърветата в центъра на града ще се търси между граждани, проектанти на новия облик на централна градска част и Община Добрич. Това заяви пред журналисти кметът Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус"

"Първо искам да успокоя абсолютно всички, защото през последните седмици се създава може би истерично настроение на моменти и този начин на комуникация не е здравословен за нито една от страните. Става въпрос за така обсъжданата  тема - премахване на дървета, и различните заинтересовани страни. Нека да е ясно, общината не е отказвала комуникации, напротив.  Искаме по-задълбочена комуникация, но да се чуваме. С викове и крясъци няма да постигнем тази комуникация", заяви кметът Йордан Йорданов.

Той поясни, че целта не е да се махат здрави дървета от центъра на града. "Целта ни е да направим здрав център, което е коренно различно", подчерта кметът и допълни: "Това, в което мога да уверя всички, цялата общественост, не само в Добрич, но и в цялата България, защото и други градове са имали сходни казуси, при започването на ремонта на центъра ще се надявам всички страни да сме на място, всяко едно дърво да бъде обследвано. Говорим за здравите, тези, които не са, няма как, те трябва да бъдат премахнати. Но здравите дървета, които имаме възможност, ще бъдат оставени и няма да бъдат премахвани".

Нееднократно кметът на добруджанския град подчерта, че е много важно в забързаното ни ежедневие отделните страни в даден спор да могат да комуникират по всякакъв начин. Според него е важно в следващите седмици страните по казуса да общуват и да има чуваемост. "Мисля, че ще постигнем съгласие, важно е. Виждате днес шествие по повод 24 май премина по счупените плочки на центъра, което вярвам, нашите деца и ние не заслужаваме", коментира още Йордан Йорданов. 

По думите му, в следващия етап от проекта за реконструкция на центъра всяко едно дърво ще бъде премахнато само когато е направена инспекция от община, проектанти и представители на неправителствени организации. "Няма да махаме здрави дървета, които са с потенциал и могат да останат и да се развиват", категоричен е Йордан Йорданов.

На журналистически въпрос: възможно ли е обследване на всички дървета в Добрич, които съвсем не са малобройни, Йордан Йорданов отговори, че общината има желание за това, но този вид процес е много дълъг и голям като обем. Преди няколко години общината е кандидатствала за зелен кадастър по програмата за трансгранично сътрудничество, но не е получила одобрение. В момента се търси възможност за участие в рамките на новия програмен период, посочи Йордан Йорданов. По думите му броят на дърветата в града е над 250 000 и обследването им ще отнеме около 10 години с всички необходими стъпки - описване, обследване на всяко дърво и поставяне на табелка. "Това е процес, към който гледаме, но ще се случи, когато има такава действаща програма, защото е изключително скъпо", каза кметът на Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА