Десетки граждани на “Мусагеница" се събраха за втори път на протест пред Столична община, за да изразят недоволството си от заявката на главния редактор на в. “Труд" Петьо Блъсков да строи буквално под балконите на живущите в бл. 101, съобщиха организаторите на протеста. Да ги подкрепят на “Московска" 33 тази сутрин дойдоха представители на Дървеница, Дианабад и Младост, както и кметът на район "Студентски" Петко Горанов. Недоволството в квартала расте с всеки изминал ден заради липсата на действия от страна на Столична община за разрешаване на казуса в интерес на обществото и очевидното медийно затъмнение, наложено над протестите, които продължават вече месец и половина всяка делнична вечер на кръстовището на бул. “Г.М.Димитров" и бул. “Драган Цанков". Според хората терените, които някога са били общински и върху тях е имало детска площадка, трябва да бъдат върнати в “Зелената система" на София.

Блъсков получи разрешение за строителство на блокове през 2018 година, когато Столичният общински съвет промени предназначението на имотите от такова за ниско строителство - за магазини и др, в такова за жилищно застрояване.

Срещу това решение на СОС се обявиха близо 3300 души, които направиха подписка с искане за връщане на терените за озеленяване. Тя бе внеса в СО от кмета на район “Студентски", но до момента СОС така и не е включил доклада му в дневния ред на заседанията си.

Преди няколко седмици Комисията по околна среда към Столичния общински съвет преброи 14 дървета там, като позволи отсичането на 10 здрави дървета на възраст между 15-50+ години, а едно е описано като "застрашено". Независим ландшафтен архитект обаче преброи на мястото 35 дървета, като в бъдещото сроително петно биха попаднали 18 броя - 5 от тях са с високи декоративни качества - явор, каталпа, софора и ясен, а 3 бр. са на възраст над 40 години.

“Това ще влоши качеството на зелената система и ще повлияе неблогоприятно за развитието на градската среда в района и качеството на живот на обитателите му. Към настоящия момент разнообразието от дървесни видове и доброто състояние на растителността, находяща се в посочения имот, е от значение за зелената система на Столична община", гласи заключението на независимия л. архитект Атанас Стоянов.

Днес по време на протеста ни пред Столична община председателят на СОС Георги Георгиев се обърна към съветниците с предложение да бъде създадена група, която да се заеме с разрешаването на проблема.

“Очевидно е, че нараства напрежението в квартал “Мусагеница" във връзка със строителството в частен терен. Ясни са настойчивите, справедливи и обосновани искания на гражданите да направим всичко възможно, за да можем да спазим закона и да опазим градското пространство. Трябва да се дадат адекватни, законови решения, така че да намерим правилния баланс за това да опазим обществения интерес без това наше решение да бъде основание общината да бъде осъдена да заплати милиони левове обезщетение след време. Затова правя това предложение към лидерите на политическите групи да се включат представители, ще разчитаме, разбира се, на експертизата на всички колеги юристи, специалисти по градоустройство, за да можем да дадем адекватно решение", каза той.