Изминаха малко повече от два месеца от откриването на паметника на рок легендата Джон Лоутън. Скулптурният ансамбъл беше монтиран на платото край каварненското село Камен бряг, където всяка година мнозина посрещат изгрева в първоюлското утро, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

От години фенове на събитието July morning се събират в тази част на Приморска Добруджа, за да послушат любимата рок музика, да видят на живо рок легенди, като Джон Лоутън, когато приживе идваше години по ред за този вълнуващ миг, когато слънцето бавно започне да се издига на хоризонта, далеч в морето и да изпълва небето с неповторимите нюанси на зараждащия се летен ден. Тогава всичко притихва за миг - музика и реч, за да се слеят в единение хора и природа.

Тези първоюлски утрини ще останат незабравим, вълнуващ спомен за мнозина, не само рокаджии, но мечтатели и съзерцатели. Гражданска инициатива създаде скулптурен ансамбъл, който да напомня за тези моменти - бяла мраморна пейка и на нея фигурата на Джон Лоутън, големия приятел на България, на Каварна, на Камен бряг и личен приятел на бившия кмет на морския град Цонко Цонев. Фигурата на рок легендата гледа към морския хоризонт и всеки, който е слушал неговата песен "July morning", си припомня за английската група "Юрая Хийп" и тази трета песен от албума им "Виж себе си", излязъл през 1971 г. 

Джон Лоутън почина миналата година на 29 юни. Н news pic 2
© Цонко Цонев
а 1 юли тази година беше тържествено открит паметникът на рок легендата край село Камен бряг в присъствието и на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева. Само ден по-късно обаче, фигурата на скулптурния ансамбъл беше демонтирана и прибрана, припомни Цонко Цонев. Той и други граждани недоумяват защо, какво се случва с паметника и какво предстои. С тези въпроси чрез медиите те се обръщат и към морската община. 

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на Uriah Heep) е традиция в България за посрещането на първото утро на юли. Възниква като хипи празник в средата на 80-те години на миналия век и се радва на огромен брой почитатели от всички възрасти.

Жулиета НИКОЛОВА