Пловдивчани, присъстващи на общественото обсъждане за нов общински заем за реконструкцията на Дондуковата градина и довършване на зоопарка, се обявиха против взимане на кредит за зоокъта. Повече от два часа продължи дискусията в залата на Общинския съвет и на всеки желаещ беше предоставена възможност да се изкаже. Всички граждани приветстваха възможността най-после да се обнови първият в страната обществен парк, но за втория проект се обявиха категорично против. "Фокус" представя част от мненията срещу зоологическата градина:

Пепа Деведжиева: Процедурата инженеринг е порочна практика, даже МРРБ каза, че трябва да има промяна в законодателството. Вие предлагате: дайте да вземем едни средства, пък после ще видим какво ще стане. Като площ зоологическата градина не е толкова голяма за милионите, които ще бъдат вложени. Това е копи-пейст на проекта за пробива при Водната палата.

Асен Костов: Как формирахте цената? Тия милиони ги нямате за нищо. Вземете 1 милиард и да мирясате. Това предложение, което правите, е обидно – дайде едни пари, пък ние ще видим какво ще правим. Тази форма инженеринг е символ на корупция. Там има голямо застрояване, правено ли е обследване как ще се отрази на хората? 

Атанас Бояджиев: Това е формално обществено обсъждане. Виждате ли плановете на двата проекта? 

Соня Генчева: Световните градове, на които се възхищаваме, са правени за хората, които живеят в тях, а не за туристите.

Ивайло Спасов: Предлагам да остане проектът за Дондуковата градина и да отпадне зоологическата градина. Не може ли да поискаме пари за кино "Космос"? Зоологическата градина заслужава отделно обществено обсъждане. В случая се получава както с пробива при Водната палата – беше включен в пакет, а обществеността не го прие.

Стойчо Кузев: Трябва да се реализира културен проект, напримен кино Космос. След като е минало обсъждането за кино Космос, няма ли възможност по-лесно тези пари да се насочат към този проект? 

Любомир Чакъров: Приятно ми е да слушам за кино "Космос", но е безсмислено да създаваме ОП "Кино" и да построим нещо, което после ще даваме под наем. Предлагам парите за зоопарка да се дадат за Детска ясла №18 и за тепетата. Кино "Космос" ще се ползва от малка група кинаджии, капанаджии и хипстъри, да се направи този обект за конкретна група е безсмислено. 

Димчо Петров: Защо повече от 1 година след изтичането на предното разрешение за строеж няма изготвен нов проект с влязло в сила ново разрешение за строеж?

Борислав Инчев: Зоологическата градина е порочно започнат про
ект и порочно ще завърши. Никой в тази зала не може да определи начина на възлагане дали да е или не инженеринг. 

Милена Найденова: Трябва да се направи обсъждане на проект по проект. Общината има ли отдел, който се занимава с еврофондовете? Защо трябва да вземаме заеми? Против проекта за зоологическата градина съм. 

Пенка Попова: Против зоопарка. Ние бяхме против и предишния път, той започна без разрешение за строеж, без екологична оценка, в тогавашния ОУП го нямаше, в сегашния ОУП го има. 

Старият зоопарк беше закрит, защото нямаше лиценз, беше затворен след сигнал на мои колеги, беше работил много години при много лоши условия. Мечката беше с 3 крака, един от гледачите каза, че си защипала крака на оградата и така се оказала с три крака. 

Становището на екоорганизациите е, че това място е неподходящо, животните имат ревматизъм и грип заради голямото водно пространство наблизо, което не е взето под внимание преди. 

Територията вече е много урбанизирана, шумът е огромен, а това са диви животни. Децата може да се запознават с животните с визуални средства, защото е жестоко дивите животни да живеят в такива условия, на много места в Европа затварят зоопаркове. За съжаление е изсечена гора на голяма площ.

Общественото обсъждане гледайте в прикаченото видео!