Гражданите на Гълъбово организират мирен протест пред входа на ТЕЦ “Брикел" срещу отровния въздух на 13 септември от 18:00 часа, съобщиха организаторите. 

ТЕЦ “Брикел" е нарицателно за замърсяване на околната среда. Централата е една от най-старите в страната и от години обгазява град Гълъбово, близкото село Обручище и другите населени места в региона. На 13 септември ние, жертвите, на това системно отравяне, ще се съберем пред централата, за да поставим ултиматум на ръководството на “Брикел" - да подобрят инсталациите си или да затворят ТЕЦ-а! Здравето на хората от региона не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди", се казва в съобщението до медиите.

В него се посочва още, че в отговор на сигнал РИОСВ-Стара Загора установи, че само за година “Брикел" е изгорил 400 хиляди тона незаконно гориво. Екоинспекцията потвърди, че съоръженията са "силно амортизирани“. Честите аварии налагат разпалване с мазут всяка седмица, а самите котли имат пробиви и изпускат вредни вещества през покрива, прозорците, газоходите.

Въпреки правителственото решение за принудително спиране, съдът позволи централата да работи докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното - ТЕЦ-ът замърсява въздуха и природата. Това спорно правосъдие, както и продължаващо безпрецедентно обгазяване са част от аргументите за мирния протест пред ТЕЦ “Брикел" на 13 септември между 18:00 и 20:00 часа, казват още от Топлоелектрическата централа, съобщават организаторите.