Граждани и гости на Балчик могат да се насладят и днес на морски залив, пълен с ветрила, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Млади ветроходци от Балчик, Варна, София, Бургас, Сарафово, Поморие, Несебър и Украйна се борят с морските вълни и вятъра, за да завоюват призово място в рамките на трето издание на регата "Дионисополис" за детските и олимпийски класове - Оптимист, 420, ИЛКА 4 и ИЛКА 6.

Това е е последното събитие от програмата на третото издание на Балчишката ветроходна седмица, която се провежда с подкрепата на Българската федерация по ветроходство, Министерство на младежта и спорта, Община Балчик и спонсори.

Част от програмата на Балчишката ветроходна седмица бяха курсове за начинаещи ветроходци, в които се включиха 18 любители на морските спортове. Курсовете се проведоха на ветроходна яхта от сертифицирани от Световната федерация по ветроходство инструктори.

Първата регата се е състояла в Балчишкия залив през октомври 1977 г., припомня капитан Стефан Методиев, ветроходен деец и бивш съдия на първите издания на регатата. На "Ял- 6" са участвали екипажи от по 7 човека: два от Балчик и по един от Варна, Каварна, Силистра и Тутракан. Проведени са 5 гонки по 3 морски мили по триъгълна олимпийска дистанция. С годините регатата набира популярност и в нея се включват все повече морски клубове от страната.

Регата "Дионисополис" се провежда за първи път през 2020 година. На двете досегашни издания са участвали над 200 човека. Събитието събира елита на българското ветроходство.

Жулиета НИКОЛОВА