По време на днешните няколкочасови дебати за одобряване на изменение на ОУП общински съветници и граждани изказаха разнообразни идеи, предаде репортер на Агенция "Фокус". Мнението на пловдивчани се обедини около това да има повече зелени площи, по-чист въздух и по-малко застрояване.

Според общинския съветник Тодор Стоилов "най-големият проблем на град Пловдив е презастрояването, не сме против частния инвеститорски интерес, някои от поразиите са в предходни мандати и са невъзвратими. ПУП-овете, които приемаме развързва ръцете на частния инвеститорски интерес, който като не се приеме, се отлага за следваща точка, докато събере необходимите гласове".

Веселка Христамян предложи отлагане на точката за следваща сесия, взимайки се предвид доклад на здравната комисия за здравно-икономическите загуби на европейските градове, изложени на мръсния въздух.

В изказването си Слави Георгиев уточни, че от 2017г. е заданието за промени в ОУП - обхващат се редица промени, основните задачи е решаване на проблема с транспорта. В тази си част арх. Ахрянов, обърна се той съм главния архитект, има пълна липса на намеса какъв транспорт да има Пловдив - прехвърляме отговорност на НКЖИ. За да се спре презастрояването е необходимо интегриране на общините "Марица" и "Родопи" посредством транспортна свързаност и ОУП. В предложения ОУП има имитация на зелени паркове - в кв. "Коматево", която няма да помага на въздуха вътре в града и в кв. "Гладно поле", който не е ясно дали ще се реализира. Според арх. Ахрянов Пловдив Пловдив се разширява на юг, където строим поредното гето - няма места за детски ясли, градини и училища.

Трудно можем да спрем презастрояването, но това което не трябваше да се допуска са бомби, като тези в последната седмица, липсата на доклад и прозрачност, защото не е ясно още колко бомби ще избухнат. Липсва прозрачността на ОУП, не е ясно къде са промените. Ако ще приемем този план много бомби ще избухнат. В миналото европейските български първенци не са вземали, а са давали парцели за църкви и училища, а сегашните пловдивски първенци взимат, включително на Понеделник пазара, те искат и още и още върху наследството на Пловдив", завърши изказването си Слави Георгиев.

Според общинския съветник арх. Цоневски ОУП е изключително добър има предимства - неусвоените територии са блокирани изцяло, което ще позволи да се планира социална инфраструктура, паркове, детски градини и училища. Това ще даде по-цялостна визия в тези територии, максималните височини на застрояване са значително по-ниски. "Имаме важна причина за приемане на ОУП, много територии попадат като нови такива - "Гладно поле", Овущарския институт - зони за широко обществено ползване. Планът кореспондира с плана за интегрирано развитие на общината", заключи той.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов отговори на нападките за липса на прозрачност: "В продължение на една година постъпваха допълнителни препоръки и становища, които на повторното заседание на предварителния проект бяха също разгледани, няма нито едно постъпило заявления, което да не е разгледани и обсъдено. Всяка една стъпка на ОУП, изменения на действащия, е публикувана в сайта на Община Пловдив - всяко едно изменение на предходната графика в последваща графика е с протокол на ЕСУТ. В тази част смятам, че планът и процедирането е бил прозрачен, може да не е бил достатъчно от гледна точка на гражданите, може да не е бил достатъчно популяризиран. Но сме разгледали всяко заявление - около 300 с отговор или последващи действия в ОУП.

Главният архитект коментира и темата за презастровването - Ако се строи в даден частен имот, строи частен инвеститор, не Общината, стратегическото планиране на всяка една община трябва да става контролирано, за да се обезпечи инвеститорският интерес, който се определя от пазара.

Очевидно Община Пловдив не може да отговори на това с изграждането на достатъчна подземна и социална инфраструктура.