Граждани блокираха главен път Асеновград – Кърджали заради изграждането на кариери в региона. Това съобщи за Агенция "Фокус" един от организаторите на протеста  Мая Христозова.

"Протестът, който се състоя днес беше против две кариери на фирма "Запрянови - 03“ ООД, които се намират в землището на село Горнослав, а другата в землището на село Добростан и са в непосредствена близост една до друга. Тези две кариери са прекалено близко да нашите домове. Това е изключително притеснително, тъй като това са постоянни взривове, шум и прах. И двете карирери са в две защитени зони от Натура 2000, което ги прави безумно незаконни", изтъкна тя.

По думите й двете кариери са за мрамор и мраморна баластра. Христозова обясни, че концесионерът е имал инвестиционни намерения за едната кариера преди почти 10 години, но тогава местното население се е възпротивило, започнало е дела и е обжалвало решението, което е забавило решението. Тя добави, че едната кариера, която е в землището на село Горнослав, има вече решение на МС, което е обжалвано в съда, тъй като тя е незаконна, защото няма никакви проучвания относно подземните води в региона.

"Всички села в региона се захранваме от един и същи каптаж, който се намира в землището на с. Горнослав и захранва 6 села. Този каптаж се намира на по-малко от два километра от концесията и при първия взрив има огромна опасност цялата вода да бъде пресушена. Ние и без това нямаме вода в региона, ние сме на режим на водата, тъй като 6 села са на един и същи водоизточник, при най-малкото разместване на земните пластове има опасност цялата вода в региона да пресъхне", подчерта Христозова.

Тя съобщи, че на протеста са били около 200 човека, като е имало представители на няколко политически партии. 

"До момента като гражданска инициатива ние сме организирали подписка, която ще бъде внесена в средата на февруари и възнамеряваме да проведем следващи протести като мястото на тези протести ще зависи от отговора на съответните институции на нашите възражения. Ние сме внесли напълно законни възражения на всички жители на селата в Община Асеновград, РИОСВ - Пловдив и Областна администрация - Пловдив", поясни Христозова.