С вълнуваща програма от събития и дейности, които ще ангажират и забавляват посетителите от всички възрасти, са подготвили за Националния празник на България – 3 март, от Исторически парк в с. Неофит Рилски. В нея са включени: реконструкторска възстановка на хайдушка клетва, фолклорни танцови и музикални изпълнения, изложбен щанд на експонати от историческо въоръжение от времето на националните борби за Освобождение и руско-турската война 1877-1878 година, звън на мечове и саби, както и изложба на хищни птици. Множеството от културни прояви ще представят живите традиции и многообразието на нашата нация.

Независимо дали сте любители на историята или просто желаете да отдадем заедно почит към героите извоювали нашата свобода, празничната програмата на Исторически парк ще осигури уникално и обогатяващо изживяване за всички, посочват от там. Опознавателните обиколки с професионални екскурзоводи и анимации от опитни инструктори ще Ви отведат далеч във времето. Парковата среда на комплекса и невероятните гледки към просторни езера със сигурност ще допълнят атмосферата и ще направят посещението още по-приятно. Вкусната традиционна храна и занаятчийската бира също ще допринесат за цялостното преживяване на празничния ден. А за семействата ще предложим интерактивни занимания като стрелба с исторически лък, конна езда, снимка с хищни птици, разходка с лодка или сечене на монета, която да отнесете у дома като спомен от незабравимото празненство. Присъединете към нас на 3 март, за да отпразнуваме заедно един незабравим ден на история, култура и общност, категорични са организаторите.

 

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

10:00 ч. - Отваряне на комплекса,

12:00 ч. - Откриване на празничната програма,

12:05 ч. - Тържествена церемония по издигане на националното знаме на Република България,

12:10 ч. - Тържествено слово на изпълнителния директор на "Исторически парк“ Ивелин Михайлов,

12:15 ч. - Панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго,

12:25 ч. - Начало на историческа възстановка, представена от  СНЦ "Жива История" гр.  Шумен,

13:05 ч. - Фолклорно музикално изпълнение на състав към Народно читалище“ Васил Левски“, с. Енево, общ. Нови пазар,

13:15 ч. - Фолклорно танцово изпълнение на състав към Народно читалище“ Васил Левски“, с. Енево, общ. Нови пазар,

13:25 ч. - Изложбен щанд с експонати на историческо въоръжение от времето на националните борби за освобождение и Руско-турската война 1877-1878г., представен от дружина "Хайдути" гр. Варна и мото клуб  МС "Кан Аспарух 681"  гр. Варна.