На 21 март Кюстендил отбелязва своя официален празник, предаде репортер на "Фокус“. Именно от югозападния град, разположен в подножието на Осоговска планина, тръгва пролетта.

Тази година официалните празненства по повод празника "Кюстендилска пролет“ започват от 11.00 часа на площад "Велбъжд“. Тогава ще се състои  празничен водосвет за здравето на кюстендилци. По традиция новоизбраните Девойки "Кюстендилска пролет“ ще получат символите на града от своите предшественички, а специални гости ще бъдат артистите от Ансамбъл "Пирин“, които ще представят своя нов спектакъл "През девет планини“.

Празникът ще продължи на сцена "Базиликата“ в лесопарк "Хисарлъка“ от 14.00 часа, където по стар обичай Девойка "Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав към своите съграждани, по повод настъпването на първия пролетен ден. Там за настроението на гостите ще се погрижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.

За втора поредна година Община Кюстендил организира "Цветно изложение“, по случай празника на града . Изложението-базар ще се проведе от 10.00 до 18.00 часа на площада в града.

Празникът "Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция. Той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – "Хисарлъка“. 

От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на святото място в "Хисарлъка“ и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

Венцеслав ИЛЧЕВ