Пролетта се оказа предизвикателство за добруджанци с големите температурни амплитуди (един ден - 27 градуса, на следващия - сутринта едва 11 градуса), с дълга поредица дни с валежи, а тези дни и с локални градушки в селата около Добрич, предаде репортер на "Фокус"

Сред най-пострадалите са жители на селата Дончево и Одринци, където на много места градушка е унищожила почти напълно засаденото в дворовете. Добруджанци сеят и отглеждат много неща - картофи, домати, зеле, пипер, краставици, тиквички, моркови, подправки. На места стопаните започват от нулата - садене, копаене, торене. 

Поражения има и в други села. На места са засегнати зърнени култури на земеделски кооперации, плодни дръвчета и лозови насаждения. В социалните мрежи граждани публикуваха снимки след градушката, като ги нарекоха "зимна приказка". Почти разплакани възрастни жени възкликват: "Божа работа! Кой може да ни помогне!? Природата излезе по-лоша от нас". Нестабилното метеорологично време продължава, не стихват и страховете на добруджанци за реколтата. В момента е в ход розобер край село в посока Албена, предстои и цъфтежът на лавандулата. 

Местните хора се притесняват и от обилни дъждове, които наводняват къщи и различни райони. Един от най-уязвимите в Добрич е районът между парковото езеро и Спортния комплекс с плувния басейн и тенис кортовете пред хотел "Изида". Там започват подготвителни дейности за укрепване на коритото на река Добричка, за да бъдат предотвратени разливи при проливни дъждове. Инвестицията е частна и съгласувана в Общинския съвет на Добрич. С поставянето на парковите елементи ще бъдат предотвратени разливите и наводненията в района, който включва алеи за разходки и каране на ролери и велосипеди, пейки за отдих, зелени площи и намиращите се в близост спортни съоръжения - плувен комплекс и тенис кортове.  

Жулиета НИКОЛОВА