Дядо Коледа пристигна с влакче на тържеството за запалване на светлините на градската коледна елха и остави транспортното си средство, за да се возят на него децата на Разград. Със запалването на светлините на коледната елха и включването на светлините на новата коледна украса "Персеиди в нощно небе" официално бе открит и коледният базар в района на площад "Независимост", съобщиха от Общината.

В програмата на тържеството участваха деца от три извънучилищни форми на обучение: коледарска група от ДТШ"Хорце" към ЦПЛР Център за работа с деца с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова; Градски мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД с ръководител Емилия Борисова; Мартина Матева от Детска музикална школа към НЧ"Развитие 1869" с вокален педагог Детелина Тодорова; вокална група "Енджой" с вокален педагог Адриан Маджаров.

Приветствие към децата и техните родители отправи заместник-кметът Добрин Добрев. Той пожела на всички да са здрави, да изживеят светли и щастливи празници, да обичат Разград, защото той има нужда от всички нас. Г-н Добрев насочи вниманието на децата, че в детския кът до паметника на Майстор Манол има голяма пощенска кутия, в която се събират писмата с желаните подаръци от

Дядо Коледа и ги призова да посетят "Царството на Дядо Коледа", а заедно с родителите си – и коледния базар с артикули за празниците.

Дядо Коледа обясни пристигането си с влакче с факта, че няма сняг, по който да се движи неговата шейна. Обяви, че влакчето остава през месец декември в Разград, за да се забавляват с него децата. То ще вози малчуганите на символичната цена от 1 лев. Ще тръгва от паметника на Майстор Манол, ще стига до цветния герб на Разград и оттам ще завива в обратната посока по Ларгото.

Коледните светлини бяха запалени от двама служители на реда: мл.инспектор – командир на отделение Константин Костов и мл. инспектор Пламен Симеонов заедно с техните деца – седемгодишният Александър и 12-годишният Петър. Двамата мъже заедно с полицайка от екипа на мл.инсп. Костов са участвали в спасителна акция преди няколко месеца. Двамата полицаи били на смяна, когато получават сигнал за висящ от външната стена на тераса мъж на бул. "България“ в Разград. Мл. Инсп. Симеонов, който е пожарникар, се разхожда по това време в центъра, но се включва спонтанно в акцията по спасяване на човешки живот. Трима герои, които всеки ден отиват на работа без да знаят какво предизвикателство ги очаква, които изпълняват ежедневно дълга си да ни пазят и спасяват – това бяха аргументите на организаторите при определяне на хората, които за запалят светлините на коледната елха.