От днес започва кампания "Градска рециклиада“, която приобщава в Добрич деца и бизнес, и не само, за по-чист град и природа. Организатори са общината и "Екопак", които дадоха съвместно пресконференция в добруджанския град, предаде репортер на "Фокус". Кампанията ще е с продължителност от март до ноември тази година.

Община град Добрич е една от 14-те в страната, партньори в дейностите, които имат образователен, еко и забавен характер. Добруджанската община е първенец в страната през миналата година по количество събрани разделно отпадъци - 45 тона пластмасови бутилки алуминиеви кенчета за 12 месеца. Тази година целта е да бъдат събрани 77 тона от същия отпадък. "Екопак" ще поощрят с полезни подаръци - няколко автоматизирани дефибрилатори, които могат да спасят човешки живот. Това съобщи на пресконференцията чрез онлайн връзка Ива Стефанова от дружеството.

Предстоят огромен брой полезни и интересни инициативи през следващите месеци, съобщи кметът Йордан Йорданов. Кампанията започва от днес. Обявен е конкурс за тематично четиристишие, което ще се използва за слоган на кампанията в Добрич. Текстове могат да се предават за участие в конкурса до 28 март. Резултатите ще бъдат обявени в предпоследния ден на март.  

Даден е старт на съпътстваща информационна кампания  - апел за включване в кампанията към широката общественост, училища, детски градини, бизнес, общински предприятия и структури, социални заведения, тематични публикации. С радост от общината съобщиха, че желание за участие са заявили всички училища в града - общински и частни.

На 15 март започва следваща кампания - "Голямо великденско пролетно почистване“, която е ежегодна и ще продължи до 16 април. Предстои  инициативата "Направи снимка Преди и След" за определяне на замърсен участък, почистване и фото-документиране. Инициативата ще се проведе в рамките на Пролетното почистване в Добрич от 15.03. до 16.04. Снимките ще се публикуват в специално определена за тази цел публикация на Фейсбук страницата на общината.

На 18 март ще бъде отбелязан Световният ден на рециклирането. На 1 април ще започне състезание между училищата и детските градини за събиране на пластмасови бутилки и кенове. Продължителността е до 30 ноември. На 21 април от 17:00 ч. в Лапидариума до общината е организиран концерт "Музика за смет“ по повод Деня на Земята, който се отбелязва на 22 април. Ще участват изпълнители от Студио за поп-рок певци "Сарандев" при Младежки център - Добрич с ръководител Жана Стефанова и възпитаници на СУ "Св. Климент  Охридски“. Ще има символични билети във вид на отпадъци от опаковки от пластмасови бутилки и кенове.

По думите на кмета Йордан Йорданов около 2028 г. се очаква депото за битови отпадъци край село Стожер, което обслужва всички осем добруджански общини и шуменската Община Никола Козлево, да бъде със запълнен капацитет. За това е много важно всички граждани да събират разделно отпадъци, за да могат те да бъдат рециклирани и по този начин да се опазва природата чиста и да се удължи живота на депото. 

Жулиета НИКОЛОВА