Делегация от 21 човека - гости от мистичен и далечен Тибет посетиха кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, предаде репортер на "Фокус". Тибетска делагация, предвождана от Лобсанг Пунтсок - председател на Хималайската културна фондация и координатор на събитието, трима от най-приближените монаси на Далай Лама, 5 преводачи и 10 танцьори днес посетиха Община Казанлък, където на среща с Галина Стоянова. Те представиха своята култура и се запознаха с визията и достойнствата на Казанлък, характеризиращи го като културен и исторически лидер в Европа.

Хималайските културни артисти, пристигащи от Дарамшала - свещения град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия, където живее 14-ия Далай Лама и се намира седалището на Централната тибетска администрация, представиха народната култура от регионите на Тибет и традиционно богатото наследство от региона на Хималаите. Те изпълниха ритуален танц в знак на уважение и признателност за приема на делегацията от кмета на Общината Галина Стоянова, а тя от своя страна им отправи покана за участие в Празника на розата. 

На срещата присъстваха и заместник-кметът Сребра Касева и бизнесменът Николай Спиров, подкрепящ културната дейност в Община Казанлък. Последва размяна на традиционни подаръци, като Галина Стоянова беше предвидила специален подарък за Далай Лама, който ще пропътува с делегацията пътя до духовния водач. Проведената среща имаше роля на мълчалива заявка за дългосрочно международно приятелство. Основен организатор на срещата е Фондация за хималайска култура, основана през 1994 г. и посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. 

"Розата е духа на любовта, вашия град е свързан с любовта и ние ще вземем тази любов в сърцата си" - с тези думи тибетските гости казаха своето "Довиждане" на Долината на розите.

Казанлък - древна земя, съхранила история и създаваща история беше топъл домакин на посланиците на духовността и ги изпрати със спомен за любов и приятелство.