Редица събития организират във Великотърновска област за Седмицата на гората, предаде кореспондент на "Фокус“. От Северноцентралното държавно предприятие припомнят, че инициативата е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите в България. Отбелязва се всяка година, през първата седмица на месец април. Северноцентралното държавно предприятие е подготвило богата програма за увеличаване на зеленото богатство на региона.

Държавно горско стопанство "Болярка“ - Велико Търново ще отбележи празника с почистване на горски територии по екопътека Ксилифор – Телевизионна кула, съвместно с туристическо дружество "Трапезица 1902“ на 3-ти април.

Горското стопанство в Горна Оряховица организира залесяване на семена от черен бор в горски разсадник "Джулюница“ с ученици от ПГЕЕ "М. В. Ломоносов“ - Горна Оряховица. На 2-ри април ще се проведе залесяване и беседа на тема "Богатствата на гората“ съвместно с Регионална дирекция по горите във Велико Търново и деца от ДГ "Първи юни“ - Велико Търново, както и залесяване с ученици в парк "Никола Петров“ - Велико Търново и традиционното предоставяне на семенищни фиданки от горски разсадник "Джулюница“ на желаещи граждани.

Държавно горско стопанство Свищов ще организира честване със залесяване на площ от 57 дка в близост до село Козловец с доброволци и местни журналисти, както и залесяване и занимания по горска педагогика с деца, посещаващи ЦОП - Свищов.

Горското стопанство в Елена организира залесяване в района на язовир "Йовковци“, съвместно със служители на ВИК "Йовковци“ ООД и СУ "Ив. Момчилов“, а след това и попълване на 8 дка горска култура до село Средно село, съвместно с доброволци.

Държавно горско стопанство Буйновци ще почете празника с почистване и поддръжка на туристическа инфраструктура по екопътека "с. Мийковци – х. Чумерна“, съвместно с ученици от СОУ "Иван Момчилов“, специалност "Горско стопанство.