Със заповеди от 22 и 23 февруари 2023 г. на кмета на район "Красно село" – Софийска община, въз основа на направено мотивирано предложение от постоянно действаща в районната администрация комисия, са отменени 10 заповеди за настаняване и са прекратени сключените въз основа на тях договори за предоставяне за ползване под наем на 10 общински жилища. Това съобщиха от администрацията на Района.

Установено е, че следните лица не отговарят на условието по чл. 5, ал.2, т. 7 от Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища на територията на Столична община за настаняване - една четвърт от общия годишен доход на лицата и членовете на техните семейства (домакинства) да не може да покрие разхода за средна пазарна наемна цена на жилище, съответстващо на нуждите на семейството (домакинството), съгласно нормите на чл. 17.

Въпреки високите доходи, които получават, семействата са се възползвали от общински жилища, за които са плащали между 70 до 120 лева месечен наем.

Лицата са приканени да освободят доброволно общинските жилища в едномесечен срок от получаването на заповедите, които подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Заповедите са издадени в условията на обвързана компетентност.

Заради императивните нормативни изисквания, преценката за това дали да се прекратят правоотношенията или не - е лишена от субективност.

Комисията продължава възложената й проверка за спазване на условията за настаняване в общински жилища.

С издаването на заповедите е защитен общественият интерес. 57 са лицата, които отговарят на условията на Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища на територията на Столична община, и чакат настаняване на техните семейства/ домакинства в общински жилища в район "Красно село".

Напомня се, че кметът на район "Красно село“ Росина Станиславова единствена оспори пред съда гласуваната от Столичен общински съвет продажба на 1492 броя общински жилища - 34, от които попадат на територията на района.