Жители на Голямо Дряново искат бариера на жп прелеза след инцидент между влак и кола, предаде репротер на "Фокус". Кметът на селото Марина Георгиева е подала заявление от името на жителите на населеното място до ДП "Национална компания Железопътна инфраструктура". В него пише, че настояват да бъде изградено защитно съоръжение - бариера на съществуващия неохраняем прелез на югоизток от селото, между селата Голямо Дряново и Дунавци. 

"Сега безопасността се осигурява от звукова сигнализация и светлинен сигнал, които в мъгла, в много слънчево време, както и при дъжд и снеговалеж не се забелязват и се създават сетиозни предпоставки за фатални произшествия. Само през 2023 година има три случая с блъскане на автомобили в преминаващ влак. За щастие няма смъртен случай. Настояваме отговорните хора и институции да вземат присърце и професионално нашия проблем и да реагират в най-близко бъдеще", пише в заявлението си Мариана Георгиева и апелира да не чакаме да се случи нещо непоправимо.

В отговор тя е получила от ДП НКЖИ предложение за изграждане на надлез. "До момента не са констатирани забележки към видимостта на сигналите и звуковата сигнализация при извършваните прегледи с участието на представители на КАТ и Общината. За периода от 2021 г. до настоящия момент, в ДП НКЖИ е регистриран един случай на произшествие на този прелез, а именно на 12.12.2023 г., при който лек автомобил, при редовно задействана АПС, се удря странично във вагона на влак. Няма пострадали хора. Смятаме, че апартатурата отговаря на всички изисквания за осигуряване безопасното преминаване на пътните превозни средства и с цел да не се допускат инциденти следва да се засили контрола по отношение нарушаване правилата  за движение по пътищата от недобросъвестни шофьори. Предлагаме, като най-добро решение за избягване на конфликтните точки, да се проучат възможностите на мястото на железопътния прелез да се изгради пътно пресичане на две нива", пише още в отговора на ДП НКЖИ.  

Гражданите на Голямо Дряново са изумени и споделят, че не могат да повярват, че институция може да даде такъв отговор. "Това е подигравка, не може да бъде некомпетентност. Наглост може би? Те не могат да сложат обикновена бариера, която не струва нищо, а говорят за надлези", "Кметът ни направи каквото можа по официалния начин. Имаме "вариант Б" - да потърсим знаещи хора и със собствени средства да подобрим обществения жп прелез. Сещам се как на кръстовището Казанлък-Шипка-Крън-Хаджидимитрово нямаше пътна маркировка (имаше остатъчни следи от старата) и след голямата катастрофа, в която загинаха шест човека и ги събираха из целия район, просто дойдоха и нарисуваха малко асфалта, а рискът си остана непроменен", "На последното техническо изложение в Дубай са представили въздушни таксита. Със същата сила можеше да ни предложат да ни извозват с такива", "Чакаме моста" - пишат в социалните мрежи голямодряновци.