8 възпитаници на Сия Папазова от Детско-юношеския театър “Златното ключе" към ОДК Варна бяха отличени със специални награди на току-що приключилия Осми национален рецитаторски конкурс, организиран от Община Варна и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“, в рамките на поетичните празници "Вапцарови дни" – Варна 2022. Това са Теодора Филева, Анелия Христова, Никола Маринов, Веселина Скопчанова, Дариан Генков, Невяна Пенкова, Беана Генчева и Петя Петрова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Първа награда спечели Катерина Димитрова, а Алекс Алексиев грабна сърцата на публиката с изключителното си изпълнение на "Песен за човека“.

Той бе категоричният избор на журито за Голямата награда, която му бе връчена от Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Като един от участниците в топ спектакъла на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ "Тютюн“, Алекс трябваше веднага след награждаването вчера да догони екипа, който замина за София, за да да играе тази вечер в Театър "Българска армия“.

За седми път Голямата награда на националния рецитаторски конкурс "Вапцарови дни“ печели възпитаник на Театър "Златното ключе“ и това е поредното признание за изключителния театрален педагог и дългогодишен драматург на Варненския театър Сия Папазова, наследила като художествен ръководител на "Златното ключе“ своята сестра, незабравимата Катя Папазова.

От създаването на уникалната театрална формация през 1973 г. досега, варненските "ключета“ от различни поколения израстват с любовта към театъра, естетиката и стила "Папазови“, за да се влеят в руслото на професионалния театър.

Не правят изключение от правилото и досегашните носители на Голямата награда "Вапцарови дни“. Атанас Петков и Анджелика Джамбазова са в състава на Сатиричния театър "Алеко Константинов“, Аску Осман следва право, Боян Фърцов е киноактьор и член на трупата на МДТ "Константин Кисимов“ във Велико Търново, Константин Георгиев играе в Театър "199“.

Обаятелната Александра Златева, която аплодирахме като Девойката в постановката на Явор Гърдев "Драконът“ на варненската театрална сцена, сега следва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов“ в класа на проф. Пламен Марков.