Започва проект за пълна промяна на Педиатричното отделение при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Дейностите ще са част от инициативата "Светулка", поясняват за "Фокус" от лечебното заведение. "Светулка" ще преобрази 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши във великотърновската болница, за да създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България“ и "Ротари Клуб -Велико Търново“.

"Болница, която не прилича на болница“ е философията на промяната "Светулка“. Тя е основана на изследванията, които доказват, че средата е активен участник в лекуването на малките пациенти. Приятелската среда – чиста, светла и шарена, ускорява процеса на оздравяване, защото отнема стреса от боледуването на децата, успокоява тревогите на родителите им и подобрява условията за работа на лекарите и медиците.

Фондация "За доброто“ променя средата за лечение на децата в болниците в България от 3 години, защото българските деца заслужават най-доброто. "Светулка“ привлича и мотивира местните доброволци и дарители да участват в подобряването на условията за детското здравеопазване, така че промяната да стане устойчива. Вече има "Светулки“ в Айтос, Силистра, Пловдив и София. През тази година ще трансформираме 4 отделения. Детското отделение във Велико Търново е второто, в което започваме работа. Преди две седмици бе започна преобразяването на педиатричния сектор в болницата в Ловеч.