Старт на строителството в Бургас на най-големия завод за бронирани автомобили на International Armored Group (IAG) бе даден днес, предаде репортер на "Фокус".

За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция 20 млн. лв. от страна на IAG. Община Бургас ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв. м, като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

Очаква се фабриката да създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България.  

"Теренът е подходящ като логистика. С подкрепата на Българската агенция за инвестиции и Министерство на икономиката ще развием инфраструктурата, която ще даде възможност за реализирането и  на други подобни инвестиции в тази част на града. Това са нови работни места, нови възможности. Това е възможност за нови компании, които ще произвеждат агрегати и окомплектоващи части, които ще се включат в асамблирането на различните военни машини. Това значи, че в региона ще има търсене и висока заетост", отбеляза при символичната първа копка кметът на Бургас Димитър Николов.

Домакин на събитието бе собственикът на световния производител IAG – д-р Антон Стефов. Официални гости бяха още изпълнителният директор на Българска агенция за инвестициите Богдан Богданов, както и ключови представители на иновативния бизнес на отбранителната индустрия от България, ОАЕ, Турция, САЩ, представители на местната и национална власт.