Продължават дейностите по реконструкция на ВиК-мрежата в кв. "Света гора“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. С помощта на специализирана техника старите бетонови тръби за отпадни води, които преминават под Бейския мост, се подменят с нови от полиетилен. Реконструкция ще претърпят и шахтите от двете страни на съоръжението. Вероятно ще бъде укрепено и свлачището в началото на моста /от страната на крепостта Царевец/, за което "Фокус“ алармира през миналата седмица.

"Мостът и ул. "Сливница“ остават затворени за движение, а смяната на ВиК-мрежата ще продължи в посока ул. "Димитър Найденов“, припомнят от Великотърновска община.

Работата по проекта наложи частични промени в маршрутите на две автобусни линии. Автобус №5 пътува само до обръщалото под Студентските общежития. За подобряване на транспортното обслужване на хората, живеещи в района на ул. "Сливница“ линия №40 вече достига до стария Бейски мост, където е разкрита временна спирка. От там автобусът потегля на всеки кръгъл час в периода от 7:00 до 20:00 часа.

Финансирането за реконструкцията на водопроводите и канализационните колектори е целево.

След приключване на строителните работи по подземната инфраструктура, всички гореописани улици ще бъдат цялостно преасфалтирани и с обновени тротоари. Тези дейности са заложени по проекта на Община Велико Търново "По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път /TEN-T/, чрез общи мерки в трансграничния регион“, финансиран по Програма "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.