108-та годишнина от арменския геноцид беше отбелязана в Бургас, предаде репортер на "Фокус". Десетки жители се събраха пред мемориалния паметник, който се намира непосредствено до арменската църква, за да отдадат почитта си към 1 500 000 жертви на събитията от 1915 година. 

Бургас стана първият град в страната, който осъди и призна геноцида - това се случи през месец февруари на 2008 година. 

"Намираме се на свято място. Именно тук преди 108 години оцелелите по чудо бежанци намират подслон и утеха след разрешението от страна на местните власти. Дълбок поклон пред тях! Бургас е многокултурен град и го е доказал многократно", заяви журналистът Кеворк Дадурян. 

"През 2015 година Народното събрание прие формулировката "масово изтребление". Арменците я приехме с голямо въодушевление, но сме с резерви към нея. 24 април е ден на скръб - на тази дата преди 108 години е обезглавен елитът на арменската нация в пределите на Османската империя. На помощ се притича целият свят, включително България. Арменците се включват активно живота на новата си родина, стават най-толерантният и добронамерен етнос, но никога не ще забравят геноцида", припомни общественикът и краевед Хобсет Мелконян.  

Програмата продължи с участието на Хачик Сарабян, Беатрис Бакърджиева и Давид Багдасарян. 

Всички присъстващи, сред които зам.-кметът Диана Саватева и председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, поднесоха венци и цветя, а след това се включиха в похода към паметника на признателните арменци към българския народ, където отново отдадоха своята почит.