Готовност за нова вълна на протести срещу войната на пътя. Институциите си прехвърлят отговорността за това, защо не е поставена обещаната камера на фаталния участък на столичния булевард "Сливница", където миналия май млад шофьор прегази годениците Ани и Явор.

Инцидентът отключи демонстрации в продължение на почти два месеца, а шофирането с превишена скорост по булеварда продължава.

На мястото бяха поставени острови, сигнална маркировка. Пешеходната пътека беше осветена, а платната бяха разделени.

Последва и обещание за поставяне на стационарна камера, която обаче и до днес липсва.  

По данни на "Пътна полиция“ само от началото на готината хванатите с превишена скорост на булеварда са над 4200.

Според СДВР Столичната община не е издал необходимите строителни книжа за да може да бъде изградена камерата.

"Това, което аз заварих, са всъщност едни забавени проекти за такива статични камери. Наистина много разочароващо, че не е имало кой да бута този процес, за да стане по-бързо. Проектирането е с доста съгласувателни процедури. Аз лично поемам ангажимент това да стане максимално бързо“, подчерта Илиян Павлов, зам.-кмет по транспорта на София.

Общината е купила пет камери, но не стационарни, а мобилни. От "Пътна“ полиция, казаха за bTV, че разполагат с исканата камера, но за нея липсва документ. Оттам увериха, че тринога камера контролира няколко дни в седмицата.

В София ще бъдат монтирани четири стационарни камери, но бул. "Сливница“ не е сред локациите.

В същото време части от положената преди 8 месеца грапава червена настилка, увеличаваща сцеплението преди пешеходните пътеки в участъка, вече липсват.

Зам.-кметът Илиян Павлов каза, че ще бъде извършена проверка дали настилката е в гаранция, за да бъде възстановена.

"Ние сме готови отново да излезем на булеварда, защото считаме, че бездействието на институциите е подигравка с гражданите и тяхната безопасност“, посочи Пламен Манчоров от инициативния комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“.