Глобалният стратег по интелектуална собственост д-р Ди Джей Наг ще изнесе публична лекция на 21 март 2024 г. в 16.00 часа в Първа аудитория в Медицински университет – Варна. Д-р Наг гостува по покана на Научноизследователския институт в МУ-Варна и с подкрепата на проект Transtem на Европейската комисия. Темата на лекциета е: "Интелектуална собственост и трансфер на технологии в медицината и фармацията“ и е насочена към всички преподаватели, студенти и учени в МУ-Варна, които достигат до нови открития в резултат на научноизследователската си и развойна дейност. Лекцията ще бъде на английски език.

Д-р Ди Джей Наг е президент на световен тръст за стратегии за интелектуална собственост. Той наскоро се присъедини като експерт по интелектуална собственост и трансфер на технологии към Националната научна фондация на САЩ. В момента той е независим член на борда и председател на комитет за управление на компания за енергоспестяващи технологии. Д-р Наг е бил главен инвестиционен директор в компания за здравни технологии. Той успешно ръководи офисите за трансфер на технологии на Държавния университет в Охайо, Университетът Рутгерс и на Университета на Небраска, включително и дейностите по лицензиране, стартиращи фирми и инвестиции.

Като сериен предприемач той успешно ръководи няколко стартиращи фирми в стратегията за интелектуална собственост, изкуствен интелект и медицински устройства. Работил е като консултант по монетизация на патенти и стратегия за интелектуална собственост с много компании от Fortune 500, университети и национални правителства. Бил е директор и вицепрезидент на водещи компании на пазарите за патентни сделки. Признат е за един от най-добрите IP стратези от IAM300 през 2023, 2022 и 2019 г. Д-р Наг се фокусира върху обучението на екипи по света относно значението на трансфера на технологии и интелектуална собственост. Той е широко признат като глобален стратег по интелектуална собственост, работещ с правителства и университети в Полша, Япония, Индия, Турция, Бразилия, Южна Корея, Украйна и много други страни.

Той преподава стратегия за интелектуална собственост и преговори като професор по практика в Университета Rutgers, преподавател е в ITQB NOVA, Oeiras, Португалия и гостуващ професор в Университета Шизуока, Япония.

Има докторска степен по биофизична химия, магистърска степен по химия и компютърни науки от Университета на Небраска-Линкълн. Звършва с отличие бакалавърска степен по Фармацевтично инженерство от университета Джадавпур (топ 10 в Индия) и получава Златен медал за позициониране на Индия като #1 във фармацевтичните науки (1992).​