С 20 714,90 лева  глобиха дружество от Горна Оряховица за замърсяване на въздуха. Санкцията е наложена от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От институцията уточняват, че предприятието не е спазило индивидуалните емисионни ограничения, определени в условия на комплексното разрешително. През януари са глобени още и две дружества от Лясковец и Габрово за превишаване на нормата за допустими емисии на въглероден оксид.

В първия месец на 2023-а екоинспекторите са извършили 50 проверки на 47 обекта във Великотърновска и Габровска области. Издадени са десет предписания.

За периода са съставени и шест акта за административни нарушения.

"По Закона за чистотата на атмосферния въздух е съставен акт на дружество, което в качеството си на оператор на климатично оборудване, не поддържа досие на климатичното оборудване, съгласно нормативните изисквания, тъй като не въвежда актуална и коректна информация в досието, както и не спазва изискванията за съхраняване на документацията. Съставен е акт на юридическо лице за нарушение на Закона за водите – за заустване на отпадъчни води в повърхностен воден обект без издадено разрешително. Съставени са два акта за извършване на дейности с отпадъци без разрешение и за транспортиране на отпадъци без издаден регистрационен документ. Други две санкции са наложени за разораване на поземлени имоти в землището на село Крушето, община Горна Оряховица и за изгребни и товарни дейности от река Елийска в землището на Полски Тръмбеш, които съставляват нарушения на забраните, въведени със заповедта за обявяване на защитена зона BG0000610 "Река Янтра" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна и неизпълнение на наложени принудителни административни мерки от директора на РИОСВ – Велико Търново“, обяснява Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 22 531,62 лв. От получените суми 18 025,31 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Най-много пари са получили администрациите в  Горна Оряховица (13899,59 лв.), Свищов (1 600 лв.) и Велико Търново (1 600 лв.).

Луиза ТРАНЧЕВА