Сумите за купуване на гласове са по-високи от тези на предишните избори. Това каза по време на брифинг в Бургас главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, предаде репортер на "Фокус". Той присъства на официалната церемония по връчване на пистолети, с които да се поднови оръжейната система в МВР. 

"Работим много активно във връзка с изборния ден. В цялата страна се провеждат специализирани полицейски операции. До момента са образувани над 64 досъдебни производства по нарушения, свързани с изборното законодателство, работим по над 350 оперативни сигнала. Обхванали сме целия контингент, за който имаме данни, че се занимава с този вид престъпна дейност. До изборите и на самия изборен ден ще провеждаме специализрани полицейски операции с цел предотвратяване на дейност, свързана с изкривяване вота на гражданите", посочи гл. ком. Тодоров.

По отношение на схемите за купуване на гласове, главният комисар на МВР заяви, че се наблюдават както класическите, така и по-нови. "Сумите са по-високи от това, на което сме свикнали – 100-150 лева. Работим по всяка една от схемите. Има данни на места и за корпоративен вот, и за предоставяне на социални услуги от някои администрации. Наблюдават се и класическите лихварски опрощавания на вноски, както и даване пари на ръка", добави гл. ком. Тодоров.

По думите му профилът на купувача съвпада с този на лицата от криминалния контингент, които се занимават с друг вид престъпления. "С акцизни стоки, лихварска дейност, разпространение на наркотици. Просто в този момент се занимават и с дейност, свързана с нарушаване на изборното законодателство", добави главният секретар на МВР.