Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заедно с директора на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов, ще дадат утре началото на Девети национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Конкурсът е с продължителност два дни, откриването е на 24 март 2023г., петък, в 10.00  часа. Мястото е 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. "Петко Д.Петков“ № 8.

В престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 9- ти път, участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Те са от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и  участват в надпревара за стипендии (1-во, 2-ро, 3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Тази година участие са заявили 47 ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,"Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ "Христина Морфова" гр. Стара Загора, НУИ "Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима. Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. Председател е актьорът Владимир Зомбори от нашумелия телевизионен сериал "Вина“, който е и възпитаник на НГСЕИ – Пловдив, а членове са Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева. На конкурса ще присъства Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“ в министерство на културата. Награждаването е в събота, когато Владимир Зомбори ще участва в неформална среща с учениците.

Владимир Зомбори е роден в град Пловдив. Освен актьор, той е и певец, занимава се и с дублаж. Възпитаник е на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив. През 2011 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2011 г. е в трупата на Малък градски театър "Зад канала“ в гр. София. Участвал  е също и в други театри и техните репертоари, част от които са: "Театрална работилница "Сфумато“, Младежки театър "Николай Бинев“, Народен театър "Иван Вазов“ . Освен на сцената, играе в няколко филми и сериали -  "Миграцията на паламуда“ "Воевода“ , "Дъвка за балончета“ "Следвай ме“, "Пътят на честта“, "Seen“, "Мен не ме мислете“, "В сърцето на машината“, "С река на сърцето“, "Вина“ и драмата "Игра на доверие“.

Анна Валерия Гостенян е родом от Варна. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ със специалност "Актьорство за куклен театър“ с преподавател проф. Доря Рускова през 2015 г. Работила е на сцените на Куклените театри като режисьор и актриса в Сливен, Ямбол, а също и на столични театрални сцени. От 2022 г. е част от трупата на Държавен куклен театър - Стара Загора. През 2022 година Анна Валерия Гостенян печели награда ИКАР за  КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ с представлението "Пипи дългото чорапче“ по Астрид Линдгрен към ДКТ "Георги Митев-Жоро“ – гр. Ямбол.

Стефания Георгиева е от София. Завършва бакалавър със специалност "Актьорство за куклен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ гр.София. През 2020 година завършва магистър в специалност "Съвременни танцови техники“ в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Стефания Георгиева е създател и артистичен директор на АТОМ ТЕАТЪР, София и международната танцова платформа "ATOM Choreographic Series#“.  Водещ на танцови класове и работилници "Колективно тяло" - България, Гърция, Германия и Великобритания. Щатен хореограф в Драматично-куклен театър "Васил Друмев“, Шумен. Носител на "Наградата на Шумен“ за изкуство и култура в категория "Театър“ – 2019г.